س: مجلس مentسسان چگونه به قدرت رسيد و نقش مرحوم هاشم رفسنجاني بعد از جنگ را چگونه ارزيابي مي كنيد؟ مرحوم هاشمي رفسنجاني در سال 1989 ، دو واقعه مهم رخ داد و وي رئيس جمهور ايران شد. يكي رحلت امام هومني و ديگري خاتمه جنگ. پايان جنگ فرصتي را براي بازسازي ويرانه ها و …
كشور امروز خسران فقدان مرحوم هاشمي را بهتر درك ميكند https://dana-news.ir/2021/01/09/كشور-امروز-خسران-فقدان-مرحوم-هاشمي-را-ب/ دانا نيوز Fri, 08 Jan 2021 20:53:47 0000 عمومي https://dana-news.ir/2021/01/09/كشور-امروز-خسران-فقدان-مرحوم-هاشمي-را-ب/ س: مجلس مentسسان چگونه به قدرت رسيد و نقش مرحوم هاشم رفسنجاني بعد از جنگ را چگونه ارزيابي مي كنيد؟ مرحوم هاشمي رفسنجاني در سال 1989 ، دو واقعه مهم رخ داد و وي رئيس جمهور ايران شد. يكي رحلت امام هومني و ديگري خاتمه جنگ. پايان جنگ فرصتي را براي بازسازي ويرانه ها و …
س: مجلس مentسسان چگونه به قدرت رسيد و نقش مرحوم هاشم رفسنجاني بعد از جنگ را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
مرحوم هاشمي رفسنجاني در سال 1989 ، دو واقعه مهم رخ داد و وي رئيس جمهور ايران شد. يكي رحلت امام هومني و ديگري خاتمه جنگ. پايان جنگ فرصتي را براي بازسازي ويرانه ها و حركت كشور به جلو فراهم كرد.
اگرچه صدها هزار شهيد ، ميهن پرست و زنداني براي حفاظت از تماميت ارضي ايران فداكاري كردند ، اما اين جنگ حدود يك ميليارد دلار براي كشور هزينه داشته و مانع توسعه و پيشرفت شده است. او اقتصاد را به دست گرفت. هنگام برقراري آتش بس ، آقاي هاشمي رفسنجاني در صدد جبران خسارات ناشي از جنگ ، احياي مجدد و غني سازي اقتصاد كشور و شادي كشور با بهبود امنيت مردم بود.
چگونه تفكر سازنده در نگاه مرحوم تغيير كرد؟
در واقع ، هاشمي نتيجه گرفت كه توسعه زيرساخت ها و كلي توسعه اقتصادي بايد در اولويت اداره كشور باشد. زيرا در طول جنگ ، اقتصاد ايران قادر به پرداخت هزينه هاي دفاع از كشور ، مديريت زندگي مردم آن و ايجاد رفاه پايدار نبود. آنها معتقد بودند تا زماني كه اقتصاد كشور رشد نكرده و بهبود نيابد ، هيچ توسعه فرهنگي و سياسي پايداري وجود نخواهد داشت.
وي گفت: توسعه اقتصادي اولويت را به بازسازي زيرساخت هاي كشور ، حل مشكلات برق ، آب ، حمل و نقل ، كشاورزي و توليد و افزايش ظرفيت كشور در همه زمينه ها داده است. .
هاشمي رفسنجاني معتقد است كه وي “دولت كارگري” ايجاد كرده و در تلاش است تا وزرا را متقاعد كند كه فقط به كار و تلاش بپردازند ، بهره وري و بهره وري كارخانه ها را افزايش دهند و “رشد اقتصادي” را مورد توجه قرار دهند. بر اين اساس ، يكي از مشكلات اصلي كشور كمبود منابع آب و از دست دادن آب در روزهاي خاصي از سال بود. وي احداث 100 سد در مناطق مختلف كشور و همچنين توسعه آب و آبياري را در دستور كار دولت قرار داد. او مي خواست كل ايران يك كارگاه بزرگ ساخت ، توليد و فعاليت باشد.
خوشبختانه ، در دوران اصلاحات ، تفكر سازنده اي به دنبال داشت و رشد اقتصادي در دوران رياست جمهوري كاتامي تأثير ماندگاري بر اكثر ايرانيان و سرمايه گذاران ملي گذاشت.
* تفكر سازنده تا چه اندازه در كشور ما ادامه و گسترش يافته است؟ آيا ما قادر به استفاده كامل از پتانسيل خود در همه زمينه هاي زندگي نيستيم؟
متأسفانه ، به دليل ساختار اقتصادي ايران ، سازمانهاي خصوصي و غيردولتي نقشي برجسته در توسعه اقتصادي كشور ندارند و آقاي هاشمي رفسنجاني در صدد گسترش بخش خصوصي و كاهش موانع فعالان اقتصادي و تجاري است. لازم به ذكر است كه به دلايل مختلف اين كشور به دلايل مختلف نتوانسته است به سمت بازار و اقتصاد آزاد حركت كند و نمي تواند دست خود را به توليد انبوه ، صنعت و تجارت باز كند. به همين دليل اقتصاد ايران با اندازه و موقعيت ژئوپليتيكي ايران مطابقت ندارد. در هر صورت ، براي دستيابي كشور به اهداف سند چشم انداز ، بايد مقدماتي براي تحريك پتانسيل ايران در بخشهاي مختلف اقتصادي ، به ويژه در صنعت فناوري مدرن فراهم شود. مثبت انديشي و پيشرفت بايد در دستور كار مردم ايران قرار گيرد و دولت بايد تلاش كند تا فضاي تجاري مطلوبي را براي فعالان اقتصادي ايجاد كند تا ايران بتواند حداقل يك درصد از محصولات جهاني خود را توليد كند. اين كالاها نسبتاً انحصاري است و كالاهاي ايراني نه تنها روي ميز بلكه در بازارهاي ايران در تمام نقاط جهان قرار دارند.
* نظر شخصي شما در مورد مرحوم هاشمي چيست؟ برخي هميشه آسيب هايي را كه به او وارد كرده اند در نظر مي گيرند ، اما هنوز هم بسياري از هاشمي فقيد را گرامي مي دارند
آقاي هاشمي رفسنجاني مي خواهد ايران الگويي موفق براي منطقه و همسايگان آن باشد. وي جمهوري اسلامي ايران را اقتصادي پويا و قدرتمند مي دانست و معتقد بود اگر فقر در ايران با توانمندسازي مردم آن از بين برود و به دولت وابسته نباشد ، مي توانيم براي پيشبرد برنامه ريزي كنيم. آراد هاشمي نمي خواست دولت منتظر يارانه ها و حمايت هاي دولت و هزينه هاي درآمدهاي نفتي باشد ، بلكه به درآمد و شغل مردم اعتماد كند. آنها به دنبال توسعه متوازن بودند زيرا رشد اقتصادي و رشد اقتصادي مبتني بر رشد سياسي و بلوغ فرهنگي ، بر اساس عزت و استقلال كشور بود. هاشمي به اين آيه قرآن ايمان آورد و “مرا در وسط اجير كرد” و سياست حيا و عفت را در سياست در پيش گرفت. او مي خواست همه جريان هاي سياسي در ايجاد و غرور ملت نقش داشته باشند. بر اين اساس بود كه وي تلاش كرد تنش هاي خارجي و درگيري هاي داخلي را كاهش دهد تا كشور بتواند به جلو حركت كند. با اين نگرش بود كه هاشمي به پناهگاه و مداراي افراد و گروههايي با ديدگاههاي مختلف در مورد آشفتگي سياسي در كشور تبديل شد و فساد و ناهماهنگي را تحمل كرد. چهار سال پس از مرگ آن بزرگ مرد ، احساس شد كه او در افزايش سرمايه اجتماعي باز است و بازنده درك بهتري خواهد داشت.
* يكي از مهمترين خصوصيات مرحوم هاشمي روابط خارجي وي به ويژه با كشورهاي همسايه به ويژه در خليج فارس است ، ارزيابي شما از شخصيت و اقدامات وي چيست؟ آيا بعداً از اين روش ها استفاده شد؟
آقاي هاشمي رفسنجاني در سياست خارجي مي خواهد از خصومت كشورهاي مختلف با جمهوري اسلامي ايران بكاهد. وي در برخي كشورها مي خواست تنش ها را با ايران كاهش دهد و آن را به يك بحران سياسي تبديل كند. وي معتقد بود كه اسرائيل مي خواهد براي تحت فشار قرار دادن ايران ، خصومت خود با ايران را در كشورهايي مانند آمريكا و عربستان افزايش دهد. وي مي خواست از روابط خارجي ايران با همه كشورها ، به ويژه همسايگانش قدرداني كند. آنها راه را براي توسعه اقتصادي و ايجاد ثروت در كشور هموار كرده اند و دريافته اند كه حل مشكلات با كشورهاي مختلف ، به ويژه جهان عرب براي صلح منطقه اي مهم است.
به نظر مي رسد مرحوم هاشمي رفسنجاني از مفهوم “حمايت متقابل” در روابط خارجي استقبال كرده و از هرگونه اقدام براي افزايش روابط با كشورهاي مسلمان استقبال كرده است. وي در حل مشكلات با عربستان بسيار فروتن بود و مي دانست كاهش روابط عربستان با ايران در گسترش همزيستي مسالمت آميز در خاورميانه بسيار م effectiveثر خواهد بود.
پس از روي كار آمدن بن سلمان ، عربستان سعودي سعي در تقويت روابط با ايران داشت ، اما دولت سعودي بايد تشخيص دهد كه تنها راه حل امنيتي در خليج فارس و درياي سرخ همكاري هاي منطقه اي است. هاشمي هميشه به دنبال فرصت هايي براي غلبه بر بحران ها ، به ويژه در خاورميانه است تا از بهانه هاي مداخله آمريكا جلوگيري كند. مطالعه سياست خارجي ايران در برهه هاي مختلف ، تجربه ارزشمندي را در دولت براي جلوگيري از مشاركت اسرائيل در برنامه هاي اسرائيل براي تقويت دشمني با ايران فراهم مي كند.